‘Door de Kloof ‘ – Sint Annaparochie (2016)

In de Friese plaats Sint Annaparochie voerde Stichting Haring & Hummus in de periode van april t/m juni 2016 het project Door de Kloof uit. Sint Annaparochie is de grootste plaats van de gemeente Het Bildt (bekend vanwege haar aardappel- en uienteelt) en heeft ongeveer 4000 inwoners. De naam van het dorp verwijst naar de heilige Sint Anna (zowel vereerd binnen het Christendom als binnen de Islam) en is o.a. bekend vanwege het feit dat schilder Rembrandt van Rijn hier in 1634 trouwde met Saskia van Uylenburgh. De oorspronkelijke inwoners van deze regio worden Bilkerts genoemd. Inmiddels wonen er in het dorp ook een aanzienlijk deel niet-Bilkerts, die vanuit andere delen van de provincie en het land hier naartoe zijn verhuisd.
Ongeveer een halve kilometer buiten Sint Annaparochie bevindt zich een COA-opvanglocatie. Tussen het dorp en deze locatie zijn enkele (woon)boerderijen en open land. Hier leven zo’n 450 vluchtelingen, voornamelijk gezinnen en alleenstaanden. Sommige bewoners zitten nog in hun asielprocedures; anderen hebben inmiddels hun verblijfstatus ontvangen en wachten op deze opvanglocatie op een huis elders in het land.

Theatrale wandeltocht Door de Kloof
Na een periode van vooronderzoek is samen met ongeveer 100 deelnemers en vrijwilligers toegewerkt naar de opvoering van een theatrale wandeling in het weekend van 24, 25 en 26 juni. Deze tocht vol belevenissen liep van het AZC naar de dorpskern en bevatte diverse (theater)opvoeringen en muziekoptredens. De tocht eindigde in eetgelegenheid De Smalle Kant met een gezamenlijk eindfeest voor deelnemers, vrijwilligers en publiek. De inhoud, opvoeringen en organisatie van dit evenement werden verzorgd door bewoners van het AZC en inwoners/omwonenden van Sint Annaparochie. Iedere opvoering had ruimte voor 100 man publiek en elke opvoering was uitverkocht! Gezien de enthousiaste reacties van zowel publiek als deelnemers, kan Door de Kloof met recht een succesvol project genoemd worden!

Trailer “Door de Kloof”

Film “Door de Kloof” (NEDERLANDS ONDERTITELD)

Film “Door de Kloof” (DEUTSCHE UNDERTITEL)

Film “Door de Kloof” (‘Bridging the Gap’, ENGLISH SUBTITLES)

‘Door de Kloof’ is mede mogelijk gemaakt door het VSBfonds, het Iepen Mienskip Fonds van de Provincie Friesland
en Keunstwurk i.s.m. Culturele Hoofdstad 2018.

VSBfonds PAY-OFF CMYK

Newsitems-13727-attachment1_logo-ch2018-leeuwarden-groot1-620x350

Logo Keunstwurk transparant

logo-provinciehuis