‘Ik & de Oorlog’ – Sneek (2017)

In de periode januari t/m mei 2017 organiseerde stichting Haring & Hummus het project Ik & de Oorlog in de stad Sneek. Ik & de Oorlog is een theaterproject met jongeren uit het AZC van Sneek en uit de stad zelf en omliggende dorpen. Er deden zo’n 25 jongeren aan het project mee.  Het project kwam tot stand door een samenwerking met de bibliotheek in Sneek, COA Sneek en stichting Theater Na de Dam. Het project was een groot succes met 3 uitverkochte voorstellingen en het ontstaan van een hechte vriendengroep.

Na een periode van onderlinge kennismaking hebben de jongeren zelfstandig interviews afgenomen met enkele Sneekers die als kind de Tweede Wereldoorlog in de stad meemaakten. Ook interviewden de jongeren drie Syrische broers over hun ervaringen met de oorlog in hun land. Op basis van deze interviews is een voorstelling ontwikkeld waarbij de groep jonge acteurs de paralellen tussen de Tweede Wereldoorlog en oorlogen van nu zichtbaar maakten voor het publiek. Ook deelden zij hun eigen ervaringen over de kennismaking en samenwerking met elkaar. Naast de acteurs werkten er ook jongeren achter de schermen mee aan de productie van Ik & de Oorlog. De voorstelling werd met groot enthousiasme ontvangen door het publiek. Wethouder Stella van Gent sloot de laatste voorstelling af met een toespraak. Na afloop van het project is de groep acteurs zelfstandig verder gegaan als theatergroep Checkmates. In juni 2018 speelt hun tweede voorstelling in de bibliotheek van Sneek.

2017_flyer5_sneek_600px

Ik & de Oorlog is mede mogelijk gemaakt door de bibliotheek Sneek, COA Sneek, stichting Oldburger Weeshuis Sneek, stichting Sneek 1818, stichting Sneek ’40-’45, het Oranje Fonds, Theater Na de Dam en Rotaryclub Sneek.

landelijk_SudWest_Sneek_grootTheaterNadeDamrotary logoAfdrukkenOranje_Fonds-logoScreen Shot 2017-05-29 at 10.49.43